Levandule nejen voní, má i mnoho blahodárných účinků

Levandule má v kosmetice svůj význam - Ego Harmony    Levandule patří mezi oblíbené stálice v kosmetickém průmyslu. Většina z nás ji má spojenou s příjemnou vůní a krásnými lány fialových květů. Levandule má navíc nespočet blahodárných účinků na naši mysl, tělo a samozřejmě pleť.

Název je odvozen od slova lavare, v latině mýt se. Již staří Římané před více než 2 000 lety ji totiž hojně využívali v koupelích a lázních pro její očistné vlastnosti. Levandule patří do čeledi hluchavkovitých stejně jako máta, mateřídouška, rozmarýn, tymián a meduňka, tedy rostliny s různými léčivými účinky

Skutečně unikátní kombinace vlastností

Éterický olej z levandule využívaný v kosmetice, léčitelství a aromaterapii se získává ze stonků a květenství pomocí destilace. Kromě vonné esence do parfémů se olej hojně využívá v aromaterapii, protože uklidňuje a odbourává stres. V nižších koncentracích pomáhá i při poruchách spánku. A navíc má repelentní účinky. Proto najde své uplatnění např. v ložnici.

Levandule je skvělá v péči o všechny typy pleti, včetně suché nebo velice citlivé. Na pleť má olej z levandule silné antibakteriální, protizánětlivé a zklidňující účinky. Proto se přidává do kosmetických přípravků proti akné, stejně jako proti vráskám. Vhodný je dokonce i při závažnějších kožních potížích jako jsou plísně, lupénka a ekzémy. Koncentrovaný olej můžete použít na odřeniny, popáleniny či štípance od hmyzu.

Díky unikátní kombinaci účinků levandule jedním krémem vyživíte pleť, zmírníte akné i projevy stárnutí a v neposlední řadě zklidníte svou mysl.

Pomáhá i zevnitř

Levandule se často podává ve formě čajového nálevu (max. dvakrát denně 1 až 2 čajové lžičky zalijte 250 ml vroucí vody a nechejte 10 min. louhovat). Kromě zklidňujících a tišících účinků na vaši mysl působí proti menstruačním bolestem, uvolňuje svalové křeče a pomáhá při průjmech a nadýmaní. Kromě sedativních účinků levandule snižuje krevní tlak. Levandulovému čaji by se měly vyhýbat těhotné ženy, děti a osoby s nízkým tlakem.

Pozor, není levandule jako levandule

Rod levandulí obsahuje téměř 40 druhů a ne každá je vhodná pro péči o pleť nebo v aromaterapii, která levanduli využívá skutečně v hojné míře. Nejvhodnějším druhem je levandule lékařská (Lavandula angustifolia), zvaná také úzkolistá či levandule pravá.

Někdy se můžete v kosmetických výrobcích setkat také s lavandinem (lat. Lavandula angustifolia X Lavandula latifolia. Jde o uměle vyšlechtěný hybrid levandule lékařské a širokolisté. Tento kříženec obsahuje až trojnásobek esenciálního oleje. Používá se při výrobě méně kvalitních parfémů a levnějších osvěžovačů vzduchu. Léčivé vlastnosti však postrádá. Ani pro aromaterapii není tím pravým ořechovým. Vůně je násobně výraznější, až štiplavá a kořenitá. Zklidňující jemné sladké tóny neucítíte. Jako dekorativní rostlina se vám však lavandin bude líbit. Rychleji roste a na jednom stonku nese několik košatých květenství.

Francie není největším producentem

S levandulí máme neodmyslitelně spjat jihofrancouzský region Provence. Koneckonců je levandule součástí tzv. provensálského koření. Původním domovem levandule je však celé středomoří. Pro svou oblíbenost a široké využití se dnes pěstuje téměř po celém světě od Ameriky, přes Evropu a Asii, až po Austrálii. Málokdo ví, že současným největším producentem levandulového oleje není zmíněné Provence, ale Bulharsko, konkrétně Růžové údolí nedaleko Plovdivu.

Což takhle dát si zmrzlinu

Jako obvykle pro vás máme netradiční tip na závěr. Ačkoliv si levanduli spojujeme zejména s kosmetikou, použít ji můžete i ve chvíli, kdy dostanete chuť na něco dobrého. Na výrobu levandulové zmrzliny budete potřebovat jen:

  • 75 g medu
  • 1 polévkovou lžíci sušené levandule lékařské
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1 lžičku čerstvých květů levandule

Med se sušenou levandulí vložte do hrnce a za neustálého míchaní pomalu zahřívejte, dokud se med nezačne roztékat. Pozor: nevařte! Následně odstavte z ohně a nechte cca čtvrt hodiny stát. Následně hmotu sceďte do misky a nechte vychladnout. Ušlehejte šlehačku a po částech přimíchávejte do „levandulového medu“. Vše poté nalijte do plastové nádoby a dejte na několik hodin zmrazit. Pokud nemáte zmrzlinovač, směs pro lepší hebkost asi tak jednou za hodinu promíchejte vidličkou. Při servírování můžete dozdobit čerstvými kvítky levandule.

CHCETE VĚDĚT O NOVINKÁCH A AKCÍCH JAKO PRVNÍ?
Tak neváhejte a přihlaste se k odběru novinek.