Encyklopedie

Je vám zkratka INCI na kosmetických přípravcích cizí a ztrácíte se v záhadných názvech jednotlivých složek na etiketách kosmetických produktů? U nás se dozvíte, co se za jejich názvy skutečně skrývá, jaké mají námi používané látky vlastnosti a účinky. Téměř všechny složky používané v kosmetice Ego Harmony jsou čistě přírodního původu. Navíc s výjimkou včelího vosku nepoužíváme složky živočišné.

 

Dělení použitých složek:

Přírodní složky

Jak již název napovídá, jde o složky přírodě vlastní, tedy ty, které se v přírodě přirozeně vyskytují. Díky jejich správnému výběru a kombinaci je přírodní kosmetika Ego Harmony velice účinná. Další výhodou přírodních složek je, že nezatěžují životní prostředí. Všechny přírodní látky jsou biologicky odbouratelné.

Deriváty přírodních složek

Ačkoliv by se mohlo zdát, že nejde o přírodní složky, opak je pravdou. Jde o složky, které mají čistě přírodní původ. Tyto látky nejsou umělé nebo, lidově řečeno, chemické. Jde o přírodní ingredience, jejichž složení je pozměněno nebo redukováno za pomoci jiných, zcela přírodních, látek. Jsou přirozenými procesy upraveny, aby zejména zvýšily komfort při používání kosmetiky, např. prodlužují její trvanlivost, bojují proti kvasinkám a plísním nebo podporují účinnost dalších složek. Navíc všechny námi použité deriváty jsou povoleny v certifikované přírodní kosmetice.

 

Abecední řazení

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

X

X

Y

Z

 

Aloe Barbadensis Leaf Extract

Český překlad: Aloe vera, Aloe pravá
Původ: Přírodní složka

Blahodárné účinky Aloe vera znali lidé již ve starověku. Egypťané ji nazývali rostlinou nesmrtelnosti. Extrakt se získává lisováním gelové dužniny uvnitř listů. Aloe je bohatá na aminokyseliny, minerály, polysacharidy, enzymy, vitaminy A, B, C a E. Hojně se tedy používá i v potravinářství, zejména v doplňcích stravy určených k detoxikaci těla, snižování cholesterolu a harmonizaci trávicího systému.

V kosmetice je Aloe vera vhodná v péči i o tu nejcitlivější pleť. Aloe má schopnost na sebe vázat vodu, čímž významně pomáhá hydrataci pokožky. Extrakt z listů má díky vysokému obsahu vitaminů značné regenerační, zklidňující, zvláčňující, hojivé a chladivé účinky. Díky tomu se pleti navrací elasticita, která je každodenně vnějšími vlivy, stresem a nevhodnou stravou snižována.
 

NAHORU

Argania Spinosa Kernel Oil

Český překlad: Arganový olej
Původ: Přírodní složka

Arganový olej lisovaný za studena z plodů argánie trnité má velmi silné antioxidační účinky, a to zejména pro vysoký obsah vitaminu E. Arganový olej pleť vyživuje, hydratuje, zpomaluje stárnutí, vyhlazuje vrásky a obnovuje pružnost pleti. Je vhodný pro všechny typy pleti. Pro tuto unikátní kombinaci účinků se přezdívá marocké zlato. Podobně jako bambucké máslo obsahuje také mastné omega 3 a omega 6 kyseliny (kyselina olejová, linoleová, palmitová a stearová). Ty pokožku zvláčňují a dodávají ji pružnost. Tento olej je již staletí používán i pro svoje léčivé a hojivé vlastnosti. Je vhodný i pro pokožku s ekzémy, lupénkou nebo s akné.

 

NAHORU

Aqua

Český překlad: Voda
Původ: Přírodní složka

Voda je jednou ze základních složek většiny kosmetických produktů. Slouží především jako přírodní rozpouštědlo dalších složek v přípravcích. Pleť zvlhčuje, zjemňuje a pomáhá lepšímu vstřebávání složek na olejové bázi. Voda používaná v kosmetickém průmyslu má přírodní původ a nelze ji nahradit syntetickými látkami. V našich produktech používáme destilovanou vodu, která je zbavena nečistot, mikroorganismů a toxinů, je měkká a má neutrální pH.

NAHORU

Benzoic Acid

Český překlad: Kyselina benzoová
Původ: Přírodní složka – laboratorní výroba

Kyselina benzoová je velmi slabou kyselinou, která se přirozeně vyskytuje v přírodě, např. v bobulovitých plodech. Do kosmetiky se však přidává kyselina vyráběná uměle, protože jde o jednodušší proces, než je její získávání z přírody. Uměle vyrobená kyselina benzoová má stejné vlastnosti a účinky jako ta přírodní. Jde o složku povolenou v certifikované přírodní kosmetice. Jejím účelem je především konzervace, protože je účinná proti kvasinkám a houbovým plísním. V medicíně se uplatňuje při léčbě kožních infekcí a akné. V potravinářství se používá ke konzervaci např. džusů, ovocných výrobků, hořčice a koření. Výhodou také je, že nepatří mezi alergeny.

NAHORU

Benzyl Alcohol

Český překlad: Benzylalkohol
Původ: Přírodní složka

Benzylalkohol je přírodní organický alkohol, který se přirozeně vyskytuje např. v ovoci a silicích mnoha rostlin. V přírodní kosmetice slouží zejména jako konzervant a přírodní rozpouštědlo. Je antibakteriální a protizánětlivý, v produktech tedy zabraňuje růstu mikroorganismů. Benzylalkohol se běžně používá i v potravinářství. Patří mezi potenciální alergeny. Pokožku však může dráždit spíše ve vysokých koncentracích, ve kterých se v kosmetice Ego Harmony nenachází.

NAHORU

Butyrospermum Parkii Butter

Český překlad: Bambucké máslo
Původ: Přírodní složka

Bambucké máslo je přírodní látkou získávanou z plodů máslovníku africký. Pro své unikátní vlastnosti a schopnosti má v kosmetice široké uplatnění. Je bohaté na vitamín A a E. Díky tomu bambucké máslo významně pomáhá v boji proti vráskám, pleť hydratuje a chrání ji před slunečním zářením. Navíc obsahuje kyselinu skořicovou, která má výrazné protizánětlivé účinky. Mastné kyseliny (zejména palmitová, stearová, olejová a linolová) dodávají pokožce hebkost a pružnost. Bambucké máslo je navíc vhodné i pro alergiky, osoby s ekzémy, se sklony k tvorbě akné a dalšími problémy.

 

 NAHORU

Caprylic/Capric Triglyceride

Český překlad: Kaprylové/Kaprinové triglyceridy
Původ: Derivát přírodní látky

Caprylic/Capric triglyceride je složkou přírodního původu, protože je získávána spojením glycerinu a kokosového oleje. Tato složka je povolena k použití v certifikované přírodní kosmetice. Výhodou této složky je její stabilita. Zabraňuje žluknutí produktu. Jinými slovy prodlužuje jeho trvanlivost. Dále v produktech působí jako změkčovadlo. Pleť zjemňuje, vyhlazuje a nezanechává mastný film. Navíc dalším aktivním složkám pomáhá při vstřebávání do hlubších vrstev pokožky. V neposlední řadě má antibakteriální, antimykotické a antimikrobiální účinky. Caprylic/Capric triglyceride není alergenní, nedráždí tedy pleť a je dokonce doporučován pro použití na velmi citlivou pokožku.

NAHORU

Cera Alba

Český překlad: Včelí vosk
Původ: Přírodní složka

Včelí vosk je jedním z nejpoužívanějších přírodních vosků v kosmetice. Při vyšších koncentracích je používán zejména v balzámech na rty nebo v hojivých krémech, protože vytváří film chránící pokožku proti nepříznivým vnějším vlivům a sám má výrazné protizánětlivé účinky. V našich produktech nedosahuje vysoké koncentrace, a proto se žádný dlouho přetrvávající film nevytváří. Zastává funkci emulgátoru (zajišťuje dokonalejší promísení ostatních složek), pomáhá těmto složkám při hojivých a regeneračních procesech a sám pleť do hloubky vyživuje. Včelí vosk je velmi dobře snášen. Velice ojediněle se mohou vyskytnout drobné nežádoucí reakce u osob, které jsou alergické na včelí produkty.

NAHORU

Cetearyl Alcohol

Český překlad: Cetylstearyl alkohol
Původ: Derivát přírodní látky

Jde o derivát kokosového oleje. V přírodní kosmetice má význam jako emulgátor a zahušťovadlo. Ostatním složkám v produktech napomáhá k jejich lepšímu vstřebávání do pokožky. Tím zesiluje pozitivní účinky aktivních složek, zejména hlubokou hydrataci. Výhodou Cetearyl alkoholu je, že není alergenní, nedráždí pleť, a je tak výborný i při péči o citlivou pokožku.

NAHORU

Cetearyl Glucoside

Český překlad: Cetylstearyl glukosid
Původ: Derivát přírodní látky

Cetearyl glucoside je získáván jak z přírodních látek, tak jej lze vyrábět synteticky. V přírodní kosmetice Ego Harmony je obsažen ten z přírodních zdrojů. Je vyroben kondenzací cetearyl alkoholu (získaného z kokosového oleje) a glukózy (kukuřičný cukr). Cetearyl glucoside je tak schválený pro použití v certifikované přírodní kosmetice, kde se používá jako emulgátor, tedy látka schopná smísit oleje s vodou. Funguje také jako transportní složka, která pomáhá dalším aktivním látkám v kosmetických produktech lépe se vstřebávat do pokožky. Podporuje hydrataci pleti a zanechává jí hebkou na dotek. Cetearyl glucoside je nekomedogenní, tedy neucpává póry. Proto je vhodný i pro citlivou pleť se sklony k tvorbě akné. Pleť nedráždí.

NAHORU

Citric Acid

Český překlad: Kyselina citronová
Původ: Přírodní složka

Kyselina citronová je organická kyselina přirozeně se vyskytující v tělech živočichů a rostlin, zejména v citrusových plodech, brusinkách, malinách a ostružinách. V přírodní kosmetice hraje zásadní roli při vyrovnání pH. Také navrací rovnováhu pH pokožky. Jde o známý antioxidant s antibakteriálními a antimykotickými účinky na pleť. Pokožku navíc zpevňuje a pomáhá zmírňovat pigmentové skvrny.

NAHORU

Coco-Glucoside

Český překlad: kokosový glukosid
Původ: Derivát přírodní látky

Coco-Glukosid je sloučeninou kokosového oleje a ovocného cukru. Jde o tzv. povrchově aktivní látku, která čistí pleť i vlasy tím, že dokáže k sobě navázat vodu, oleje a nečistoty tak, aby mohly být opláchnuty. Je tedy důležitým emulgátorem vhodným pro použití v přírodních mýdlech, šamponech a peelingu. V nich nahrazuje SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate), široce používané v konvenční kosmetice. Na rozdíl od nich Coco-Glukosid není alergenní či dráždivý a pleť nevysušuje. Díky tomu je vhodný i pro citlivou pleť. Navíc je biologicky zcela odbouratelný.

NAHORU

Dehydroacetic Acid

Český překlad: Kyselina dehydrooctová
Původ: Derivát přírodní látky

Kyselina dehydrooctová je organická sloučenina. Přirozeně se vyskytuje v květech celé řady rostlin. Lze ji získávat i syntetickou výrobou. V přírodní kosmetice má nezastupitelné místo při ochraně produktů před mikroorganismy, houbami a bateriemi. Ničí a zabraňuje jim v množení. Jde o nealergenní složku, takže je snášena všemi typy pleti, a často je označována jako jeden z nejbezpečnějších konzervantů v kosmetice.

NAHORU

Ethyl Ferulate

Český překlad: Ethyl ferulát
Původ: Derivát přírodní látky

Kyselina ferulová se přirozeně vyskytuje v buňkách rostlin, např. v rýži, ovsu či v semenech různých druhů ovoce. Ethyl ferulát je jejím esterem. Jde o antioxidant, svou účinností srovnatelný s vitaminem C. Pleť také chrání před negativními vlivy slunečního záření. Má dezinfekční a protizánětlivé účinky. V neposlední řadě reguluje mastnotu pleti a omezuje tvorbu černých teček.

NAHORU

Glyceryl Stearate

Český překlad: Monoglycerylester kyseliny stearové
Původ: Derivát přírodní látky

V konvenční kosmetice je běžně získáván z živočišných zdrojů. V naší přírodní kosmetice využíváme ten získávaný esterifikací palmového nebo sójového oleje. Jde o důležitý emulgátor a stabilizátor. Pomáhá vstřebávání dalších složek kosmetických produktů do pokožky a snižuje mastnotu olejů. Napomáhá hydrataci pleti a pokožku zjemňuje, čímž předchází jejímu popraskání a stárnutí.

NAHORU

Glyceryl Stearate Citrate

Český překlad: Glycerylstearát citrát
Původ: Derivát přírodní látky

Glycerylstearát citrát je vyráběn z rostlinných olejů za pomoci jejich esterifikace s kyselinou citronovou. Jde tedy o složku přírodního původu. V přírodní kosmetice se využívá jako stabilizátor a emulgátor, který rozpouští oleje ve vodě, čímž vznikají emulze. Pomáhá pleti při její hydrataci, zvláčňuje ji a pomáhá bojovat proti vráskám. Glycerylstearát citrát není dráždivý, je tedy vhodný i pro citlivou pleť.

NAHORU

Helianthus Annuus Hybrid Oil

Český překlad: Slunečnicový olej
Původ: Přírodní složka

Slunečnicový olej je svým složení velice podobný lipidům v naší pokožce. Obsahuje kyselinu olejovou a linoleovou, triglyceridy, steroly, vitamin A, D, E a lecitin. Proto má při použití v kosmetice řadu blahodárných účinků. Pleť především zklidňuje a vyhlazuje. Navíc má protizánětlivé účinky. Funguje jako antioxidant a chrání pleť před poškozením vnějšími vlivy, ztrátou pružnosti a pevnosti. Při aplikaci na pokožku se snadno vstřebává a proniká rychle do hlubších vrstev, což je důležité pro dlouhodobější účinek. Je vhodný pro všechny typy pleti.

 

 

NAHORU

Humulus Lupulus Oil

Český překlad: Chmelový olej
Původ: Přírodní složka

Chmel otáčivý je všem známý jako jedna ze základních složek pro výrobu piva. Své nezastupitelné místo si však získává také v přírodní kosmetice. Chmelový olej se získává lisováním chmelových šištic. Tento blahodárný olej má na pleť výrazné zklidňující a zjemňující účinky, je antimikrobiální a protizánětlivý. Pleť je po aplikaci vláčná a jemná. Chmel není alergenní, a proto je vhodný pro péči o citlivou pleť. Dokonce se ve vyšších koncentracích používá jako přírodní léčivo psoriázy.
 

 

NAHORU

Lavandula Angustifolia Oil

Český překlad: Levandulový olej (levandule lékařská)
Původ: Přírodní složka

Levandule lékařská je jednou z asi 40 druhů rostlin čeledi hluchavkovitých. Levandule lékařská je hojně používána pro své zklidňující účinky, které mají pozitivní dopad na duševní pohodu člověka, zkrátka zlepšuje náladu. Pomáhá např. při bolestech hlavy, nervozitě, depresích či nespavosti. V kosmetice se cení pro své hojivé, regenerační schopnosti. Levandule je protizánětlivá a antibakteriální. Hodí se pro péči o všechny typy pleti. Dokonce je často používána při péči o pokožku s ekzémem nebo lupenkou. Levandulový olej je velmi dobře snášen i citlivou pletí. Alergie se vyskytují vzácně.
 

 

NAHORU

Limonene

Český překlad: Limonen
Původ: Přírodní složka

Limonene se v přírodě přirozeně nachází v mnoha rostlinách, např. v silici borovice nebo máty peprné, v růžích, levanduli, kůře citrusů či v tea tree oleji. V kosmetice má za úkol spolu s Linalolem lehkou přírodní parfemaci, protože potlačuje přirozený zápach neparfemovaných složek. Navíc funguje jako transportní látka, která umožňuje lepší vstřebávání dalších složek výrobků do pokožky. Je protizánětlivý, antimikrobiální a působí proti množení kvasinek a hub.

NAHORU

Linalool

Český překlad: Linalol
Původ: Přírodní složka

Linalol je rostlinný alkohol přirozeně se vyskytující v éterických olejích mnoha květin a koření, např. levanduli, koriandru, bazalce, tymiánu, šalvěji a rozmarýnu. Linalol má jemnou květinovou vůni podobnou konvalinkám. Pro tyto vlastnosti je v kosmetice v kombinaci s Limonenem využíván zejména jako přírodní aroma. Má také deodorační vlastnosti.

Izolovaný linalol se uplatňuje také v aromaterapii, podporuje psychickou pohodu a odbourává stres. Koncentrovaný linalol působí jako lokální analgetikum a má antibakteriální účinky. U alergiků může vyvolat známky podráždění. K tomu ale dochází při vyšších koncentrací, které v našich produktech nejsou dosaženy.

NAHORU

Niacinamide

Český překlad: Nikotinamid
Původ: Derivát přírodní látky

Niacinamid je derivátem pro lidské tělo nepostradatelného vitaminu B. Kromě jiného podporuje funkci zažívacího ústrojí, kůže a nervů, podporuje syntézu žlučových solí potřebných pro trávení tuků a vstřebávání živin v nich rozpustných.

Niacinamid je hojně používán v kožní medicíně, zejména k léčbě akné. Vědecké studie opakovaně potvrdily, že v mnoha případech předčí i lokální antibiotika. Na rozdíl od dlouhodobého použití antibiotik navíc nevede k tomu, že se na kůži začnou šířit kmeny bakterií odolných proti antibiotikům.

Třetí, neméně důležitou vlastností Niacinamidu v kosmetice, je jeho schopnost zvyšovat biosyntézu ceramidů přirozeně se vyskytujících v kůži. Ceramidy jsou klíčové pro obnovu a hydrataci celé pokožky. Jejich množství však s věkem klesá. Niacin tak velmi účinně bojuje s projevy stárnutí pleti a zmírňuje její nerovnoměrné tóny (tzv. pigmentové skvrny).

NAHORU

Opuntia Ficus-Indica Seed Oil

Český překlad: Opunciový olej
Původ: Přírodní složka

Opunciový olej se získává z plodů kaktusu rodu opuncie. Pro své zcela jedinečné vlastnosti je přezdíván přírodní botox. Nutno dodat, že zcela právem. Obdobně jako arganový olej je bohatý na mastné omega 6 a omega 9 kyseliny, které vyživují pleť. Navíc obsahuje řadu aktivních minerálů a zejména 2x více vitaminu E. Ten je silným přírodním antioxidantem, který podporuje tvorbu kolagenu v pokožce, čímž obnovuje její přirozenou pružnost a pevnost. Výsledkem je účinný boj proti vráskám, redukce kruhů pod očima a celkově rozjasněná pleť. Díky rychlému vstřebávání do hlubších vrstev pokožky nezanechává mastný film. Navíc reguluje tvorbu kožního mazu a stahuje póry. Stejně jako si kaktus na poušti dokáže udržet svoji vlhkost, tak i opunciový olej udrží vaši pleť hydratovanou a dlouhodobě svěží.

 

NAHORU

Persea Gratissima Oil

Český překlad: Avokádový olej
Původ: Přírodní složka

Avokádo, česky hruškovec přelahodný, je tropický strom. Jeho plody jsou pro vysoký obsah tělu prospěšných látek široce používané především ve výživě. Avokádo je bohaté na vitaminy A, B, C, E a K, bílkoviny, lecitin, draslík, nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, beta karoten, železo, a hořčík.

Avokádový olej se získává lisováním velkých jader plodů. Jeho vůně je podobná mandlím. Tento olej je v kosmetice ceněný zejména při péči o stárnoucí, suchou a citlivou pleť, protože podporuje tvorbu kolagenu, který je stěžejní pro obnovu buněk a regeneraci pokožky. Pomáhá proti pigmentovým skvrnám a změkčuje ztvrdlou kůži. Je ideální také pro osoby trpící lupénkou, ekzémy či akné. Sjednocuje tón pokožky.
 

NAHORU

Polyglyceryl-4 Caprate

Český překlad: Polyglyceryl-4 kaprát
Původ: Derivát přírodní látky

Polyglyceryl-4 kaprát je sloučenina polyglycerinu-4 a kyseliny kaprinové, patřící mezi nasycené mastné kyseliny. Ta se přirozeně nachází např. v kozím mléce či kokosovém oleji. Polygliceryl-4 kaprát je povrchově aktivní látka, která plní funkci emulgátoru, umožňuje mísení látek (hlavně vody a oleje). Pleť čistí a hydratuje. Žádné vedlejší účinky nejsou známy. K pleti je tato látka velice citlivá a nepatří mezi alergeny.

NAHORU

Potassium Sorbate

Český překlad: Sorbát draselný
Původ: Derivát přírodní látky

Sorbát draselný je solí kyseliny sorbové. Název vychází z latinského Sorbus, jeřáb, protože se v plodech jeřábu tato kyselina přirozeně vyskytuje. Sorbát draselný v kosmetice plní roli bezpečného konzervantu, který se vzájemně doplňuje s účinky kyseliny benzoové. Stejně jako ta zabraňuje růstu kvasinek, hub a plísní v kosmetických produktech. V přírodní kosmetice je alternativou škodlivých parabenů. Sorbát draselný nepatří mezi alergeny a jen u extrémně citlivých jedinců bylo zaznamenáno mírné podráždění.

NAHORU

Prunus Amygdalus Dulcis Oil

Český překlad: Olej ze sladkých mandlí
Původ: Přírodní složka

Prunus Amygdalus Dulcis Oil je olej za studena lisovaný ze sladké mandloně, resp. jejích plodů. Tato čistě přírodní složka je bohatá především na draslík a vápník, kyselinu olejovou a polynenasycenou omega 6 linolovou kyselinu. Obsahuje vitaminy A, podporující tvorbu kolagenu v pokožce, a vitamin E, který pleť hydratuje a chrání před slunečním zářením. V kosmetice je využíván pro svou schopnost regenerovat a posilovat pokožku. Je ideální pro všechny typy pleti, včetně suché, citlivé nebo ekzematické. Přípravky s mandlovým olejem však nemusejí být vhodné pro lidi trpící alergií na ořechy.
 

 

NAHORU

Prunus Domestica Seed Powder

Český překlad: Drcená jádra slivoně švestky
Původ: Přírodní složka

Použití plodů slivoně švestky v potravinářství je všem známé. Kdo by si nedal povidlový koláč nebo švestkové knedlíky od babičky. Oblibu švestek na Moravě netřeba rozvádět. Švestky jsou přínosné díky vysokému obsahu minerálních látek, zejména sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku a železa. Dále v nich najdeme vitaminy A, B1, B2, C a E, který je jedním z nejlepších antioxidantů. Podobné vlastnosti mají také pecky švestek. Z nich se pro kosmetické účely lisuje olej, který má hydratační a antioxidační účinky. Drcená jádra jsou ideálním přírodním abrazivem, pevnou složkou peelingu, která má za úkol odstraňovat odumřelé kožní buňky. Prášek ze švestkových jader není pro naprostou většinu osob alergenní. Jeho výhodou je jemnost. Proto je vhodný i pro peeling velmi jemné a citlivé pleti tváře a dekoltu.

 

NAHORU

Pyrus Malus Fruit Extract

Český překlad: Jablečná dřeň
Původ: Přírodní složka

Jablka netřeba dlouze představovat. Přínosy tohoto ovoce jsou často podceňovány. Jablka jsou bohatá na vlákninu, vitamin C, draslík, pektin a řadu dalších antioxidantů. Právě proto je jablko velice cennou surovinou v přírodní kosmetice. Extrakt z plodů má antioxidační a adstringentní účinky, jinými slovy pomáhá při redukci vrásek a strií. Pektin, obsažený v extraktu, odstraňuje z pleti nečistoty. Je proto ideální složkou peelingu. Extrakt navíc pomáhá stabilizovat emulze, hydratuje pleť, zjemňuje ji a posiluje její pevnost a pružnost.

 

 

NAHORU

Sodium Benzoate

Český překlad: Benzoát sodný
Původ: Derivát přírodní látky

Benzoát sodný je solí kyseliny benzoové, která se zcela běžně vyskytuje v mnoha druzích ovoce, v houbách, čaji či některých druzích koření (skořice, hřebíček). Používá se jako součást konzervačního systému produktů, protože je účinný proti množení kvasinek a plísní. Je povolen pro použití v certifikované přírodní kosmetice. Nepatří mezi alergeny a jen u velmi citlivých jedinců může vyvolat kontaktní dermatitidu.

NAHORU

Sodium Hydroxide

Český překlad: Hydroxid sodný
Původ: Derivát přírodní látky

Hydroxid sodný se vyrábí elektrolýzou solanky, tedy vodného roztoku kuchyňské soli. Široce je používán v čisticích prostředcích, jako jsou mýdla či šampóny. Používáme pouze 50% roztok hydroxidu sodného a ten činí pouze 0,09 % obsahu všech složek vyživujícího krému (0,045 g). Hydroxid sodný je nezbytný pro stabilizaci pH výrobků. Jde o látku povolenou v certifikované přírodní kosmetice a v námi použitých koncentracích je naprosto bezpečný a nedráždivý.

NAHORU

Sorbitan Olivate

Český překlad: Sorbitan olivate
Původ: Derivát přírodní látky

Sorbitan olivate je ester mastných kyselin olivového oleje a sorbitolu, tedy přírodního cukru, který se nachází např. v ovoci. V přírodě se vyskytuje v podobě vosku, který je snadno zcela biologicky odbouratelný, lidskému zdraví ani přírodě neškodí. Má široké využití v potravinářství a farmacii. V kosmetice napomáhá přípravkům k lepší roztíratelnosti na pokožce, kterou navíc hydratuje a zvláčňuje. Sorbitan olivate není řazen mezi alergeny, takže je výborně snášen i velice citlivou pletí.

NAHORU

Tocopherol

Český překlad: Tokoferol, vitamin E
Původ: Derivát přírodní látky

Tocopherol patří mezi přirozeně se vyskytující antioxidanty označovaných jako vitamin E. Pro lidské tělo je životně důležitý, protože chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Jinými slovy zpomaluje stárnutí všech buněk v těle. Prokazatelně také pomáhá v prevenci před nádorovým bujením. Tocopherol vzniká vakuovou separací z rostlinných olejů a velmi dobře se vstřebává do pokožky. V kosmetice plní několik funkcí. Jako silný antioxidant stejně jako uvnitř těla bojuje proti volným radikálům hromadícím se v pokožce, výrazně tak zpomaluje stárnutí pleti, pomáhá zmírňovat vrásky a pigmentové skvrny. Navíc funguje jako konzervant, protože zabraňuje žluknutí olejů a másel.

NAHORU

CHCETE VĚDĚT O NOVINKÁCH A AKCÍCH JAKO PRVNÍ?
Tak neváhejte a přihlaste se k odběru novinek.