ALOE VERA, ROSTLINA SE ZÁZRAČNÝMI ÚČINKY

Aloe vera se přirozeně vyskytuje v oblastech s tropickým a subtropickým podnebím, jako jsou Karibik, Jižní Amerika, Afrika a Arabský poloostrov. Egypťané ji nazývali rostlinou nesmrtelnosti. Aloe se nestala populární kosmetickou složkou jen díky slepé důvěře v moudrost našich prapředků, ale i díky moderním výzkumům, které její hydratační, protizánětlivé a regenerační účinky opakovaně potvrdily.
 

Extrakt z aloe vera, který se získává lisováním gelové dužniny listů, obsahuje mnoho tělu prospěšných látek, například vitamíny A, C, E a B12, minerály vápník, hořčík, zinek, selen a další biologicky aktivní látky. Mezi ty nejvýznamnější patří polysacharidy, fenoly, flavonoidy a aminokyseliny.

Hydratace pleti i boj proti akné

Polysacharidy obsažené v gelu aloe mají schopnost vytvářet na povrchu pokožky ochrannou vrstvu, díky které udržují v pokožce vlhkost. Zlepšují tedy hydrataci. Hydratační účinky krému s obsahem aloe vera potvrdila např. studie publikovaná v časopisu Skin Research and Technology (Cho et al., 2009).

aloe1

Aloe obsahuje několik antiseptických, tedy protimikrobiálních, látek: lupeol, kyselinu salicylovou a skořicovou, fenoly a síru. Všechny mají inhibiční účinek na plísně, bakterie a viry. Aloe vera se proto používá například v přípravcích určených proti atopickému ekzému nebo proti akné.

Účinně bojuje proti vráskám

Fenoly jsou silnými přírodními antioxidanty, které pomáhají v boji proti volným radikálům a jsou důležité při prevenci stárnutí pleti. Studie publikovaná v časopisu Skin Pharmacology and Physiology (Babilas et al., 2005) prokázala, že krém s obsahem aloe vera zlepšuje elasticitu pokožky a snižuje viditelnost jemných vrásek.

Zásobárna nezbytných aminokyselin

V aloe vera se vyskytuje 20 z 22 pro lidské tělo nepostradatelných aminokyselin a 7 z 8 esenciálních aminokyselin. To jsou ty, které lidské tělo nedokáže syntetizovat. Proto je musíme přijímat např. v potravě. Aminokyseliny jsou důležitými stavebními kameny proteinů, a jsou proto nezbytné při regeneraci tkání a proliferaci nových buněk. Aloe stimuluje fibroblasty, buňky, které produkují kolagenová a elastinová vlákna. Díky tomu je pokožka pružnější a méně vrásčitá.

aloe3

I aloe vera výjimečně může způsobit alergické reakce

Přestože si aloe vera svou přezdívku „bylina nesmrtelnosti“ právem zaslouží, je nutné si uvědomit, že se účinky aloe vera mohou lišit v závislosti na konkrétním produktu, koncentraci a použití. Aloe je ideální i pro péči o velmi citlivou pleť. To však neznamená, že ani tak úžasná rostlina nemůže u některých lidí způsobit alergické reakce. Koneckonců to platí úplně o každé přírodní i syntetické složce používané v kosmetickém průmyslu.

V každém případě je aloe vera velmi prospěšná nejen v kosmetice. Její pozitivní účinky jsou podpořeny řadou vědeckých studií. Pokud tedy hledáte přírodní a účinnou složku pro péči o svou pokožku, aloe vera může být skvělou volbou.

aloe4

Zpět do obchodu